torsdag, november 23, 2017

Publisert: 28.05.12

”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging”

”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging” er tittelen Odd W. Williamsen har satt som navn på sin biografi om ”storkonsul” Nicolay H. Knudtzon (III).

”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging” er begrepene som knyttes til den personen som var ”oppvokst i romslige kår” i en by som i hans fødselsår (1816) hadde et innbyggertall på rundt 1900 sjeler og i hans dødsår (1895) hadde rundt 12.000 innbyggere, en befolkningsvekst som nok skyldes næringsutviklingen som ”storkonsulen” og andre næringsdrivende innen fisk og fiskeriprodukter sørget for i Kristiansund.

”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging” beskriver mannen som ga bort boligkomplekset ”Det Knudtzonske Hus for Sømands Enker” med tomt, hus, inventar og driftskapital, ut over forpliktelser til også å gi gaver til beboerne hvert år på sin egen fødselsdag.

Uten at det nevnes i boken; ”Storkonsulen” var også den person – eller skal man heller si den institusjon - som ga nødvendige lån for at Steinkjær Dampskibsselskab ved sin etablering i 1865 kunne gå til innkjøp av sitt første skip ”Kong Oscar”, selv når lokale banker sviktet ved sin tilstedeværelse (se vårt temahefte ”Forlis”).

I ”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging” kan du lese og lære historien om han som var ”så rik at han personlig kunne garantere for andres bankinnskudd og ellers finansiere det meste i hjembyen”.

I ”Klippfisk, verdiskaping og samfunnsbygging” finner du historien om Nicolay (nr 3) som omdannet familiefirmaet fra konkursbo til milliardbutikk. Les om ”storkonsulen” som ”arvet makt og innflytelse, men lite penger”.

Mellom flotte bilder kan du lese og studere denne sterke personligheten som ved initiativ, vågemot og langsiktige strategiske investeringer, kombinert med fantasi og selvtillitt, åpnet nye store oversjøiske markeder for direkte klippfiskeksport, noe som førte til en økonomisk oppgang for Kristiansund.

Den samme Nicolay H. Knudtzon, samtidig som han utviklet og tok vare på sin store næringsaktivitet, hadde også en rekke andre engasjementer.

I nær på 40 år satt han i Bystyret, i 50 år satt han i direksjonen for Kristiansunds Sparebank, 38 år som direksjonens formann.

Som sin far og sine to onkler representerte han også Kristiansund på Stortinget.

Biografien om Nicolay H. Knudtzon (III) er interessant og spennende lesning.

Du kan bestille den hos oss.

Prisen er kr. 290,-, porto tilkommer om det er nødvendig.

Du bestiller den her:

post@skipshistorisk.noForside  Eksempel på side i boken  Eksempel på side i boken 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no