onsdag, desember 13, 2017

Publisert: 19.08.12

MS ”Ryfylke”

Da Det Stavangerske Dampskibsselskab fornyet sin flåte av godsruteskip på begynnelsen av 1950 tallet, var RYFYLKE det første av 4 skip som skulle bygges ved det tyske verftet Abeking & Rasmussen i Lemwerder, et verft som var mest kjent for å bygge lystfartøyer , fiskefartøyer og minesveipere. Skipet vakte oppsikt da det ble levert i oktober 1953, det hadde automatiske lukedeksler, hydraulisk bomsvinger og en innredning i rommet for bruk av truck. De tre andre skipene som ble bygget ved samme verft var ”Ulsnes”, ”Akershus” og ”Tanager”.

”Ryfylke” var et av de skipene som gikk i fast rute på kysten, og da var skipet innom Kristiansund på hver tur. Andre skip som gikk i samme rute var blant andre ”Jæren”, ”Ulsnes” og ”Innherred”, sistnevnte var innom Kristiansund hver fredag. ”Ryfylke” kom til Kristiansund ved 4 -5 tida om morgenen. Karene i Losse og Kailaget brukte uttrykket ”grisbåter” om disse, dette på grunn av deres tidlige ankomst. De måtte gjerne tørne ut klokka 3 -4 om natten for å gå på jobb. Den tida var det heller ikke mange biler blant folk, så det var å gå på jobb i alle typer vær. Etter endt jobb gikk ofte turen innom Tidens Krav for å få med seg dagens ferske avis hjem.

 

 

”RYFYLKE”

Bygget ved Abeking & Rasmussen, Lemwerder – Bremen, Tyskland

Byggenr:      4793

Kallesignal:   LAPG

 

 

Tonnasje:

Brutto:          439

Netto:           172

Lengde:        173,8 fot

Bredde:        29,3 fot

Dybde:          8,7 fot

Motor:           5cyl 2T B&W DM (Harland & Wolff, Belfast, bygd 1941) 500 bhk.

 

 

HISTORIKK

1953  Levert i oktober som ”RYFYLKE” til Det Stavangerske Dampskibsselskab, Stavanger

1968   Ny motor 8 cyl 4T DM (KHD AG, Köln, bygd 1956) 900 bhk.

1973   Solgt i august til Gardline Shipping Ltd., Lowestoft, UK. Omdøpt til TRACKER.

1976   Omdøpt til GARDLINE TRACKER

1986   Solgt i juli til Liguria Maritime Ltd., Milton Creek, for hoggingMS RYFYLKE Foto: Eivind Rodlie, tidligere formann i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no