onsdag, desember 13, 2017

Publisert: 14.06.17

Havnelangs Lørdag 17.juni


”Havnelangs”
– åpent lokale og foredrag i Loennechengården lørdag 17. juni 2017

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre bidrar også under Kristiansund og Nordmøre Havn sitt arrangement ”Havnelangs Kristiansund 17. juni 2017”

Foreningen holder åpent lokale med minikafé mellom klokken 11 – 14, det inviteres til en tur innom lokalene sine hvor det ”oser” maritimt.

Klokken 12 er det bildeforedrag:
”Med klippfisk under lukene. Et bildeforedrag med seil-, damp- og motorskip som gikk med klippfisk fra Kristiansund til markedene i Europa, Sør-Amerika og Vestindia”

Det er Jørgen Strand, formann i foreningen, som står bak foredraget. En rekke flotte bilder på storskjermen følger fortellingen om den store utførselen av klippfisk fra Kristiansund, først med seilskip og dampskip før de norske rederiene engasjerte seg med egne ruter.
Vi som er godt voksne husker selv de store skipene som seilte for Syd-Amerikalinjen, og også Wilhelmsens sorte gjenkjennelige skip som var å se både ved Storkaia som foran Norfinnanlegget på Innlandet.

Under foredraget masse om byens egne seil- og dampskip som gikk med klippfisk under lukene, og også mye interessant historisk stoff om ”kanonene” innenfor norsk skipsfart som startet egne dampskipsruter med Kristiansund som ankomst- og avløpssted, og hvor klippfisk var en betydningsfull last.

En liten smakbit fra foredraget:
Kristiansundsskipet ”H. A. Hartmann” seilte for ”Spanskelinjen” i 1895.
De første par årene etter at Otto Keyser Thoresen etablerte Den subvenerede Norsk- Spanske Linie i 1894, var det nødvendig for ham også å chartre skip som ble satt inn i linjen. Således chartret han i 1895 kristiansundsskipet ”H. A. Hartmann”.

Dette skjedde på tross av at Otto Thoresen, i anledning av at han var innvilget konsesjon med tilhørende offentlig bidrag fra staten, hadde overbevist Det Norske Stortinget om at han hadde full kontroll over de skip som han ville benytte.

Spanskelinjen første avgang fra Kristiansund skjedde 2. februar 1894.

”H. A. Hartmann” var bygget i Flensburg i Tyskland. Sjøsetting fant sted 7. oktober 1882 og skipet var ferdigstillet påfølgende måned. Bestilleren var Interessentskapet H. A. Hartmann (H. C. Clausen) i Kristiansund. I 1895 ble skipet solgt til H. A. Hartmanns Rederi (Gram & Parelius), også i Kristiansund, før det ble solgt til Drammen rundt århundreskiftet.

Her ser vi ”H. A.Hartmann” foreviget utenfor kysten av Portugal i 1895. Skipet fører tre flagg; det portugisiske flagget, Otto Thoresens rederiflagg samt ”sildesalaten” bakerst.

Avfotografert maleri tilhørende Kari Kvande-Pettersen, Kristiansund.


Foreningen inviterer til besøk i lokalet denne lørdagen. For en gangs skyld; salg av kaffe og kaker, ”vaffelkomiteen” har fri for anledningen.


H A HARTMANN via Kari Kvande-Pettersen.png  havnelangs stor.jpg 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no