mandag, november 20, 2017

Publisert: 25.04.14

”Det var godt å være dansk i Norge. Om Christian Johnsen, klippfiskeksportør og skipsreder i gamle Kristiansund.”

Møtene i regi av skipsfartshistorikerne har etter hvert fått et kvalitetsstempel med tanke på temavalg og foredragsholder/kåsør. Torsdagen møte var en bekreftelse på akkurat dette.


Trudi Henrydotter Eikrem, stipendiat ved Universitetet i Bergen/Høgskulen i Volda, foredro om "Christian Johnsen, klippfiskeksportør og skipsreder i gamle Kristiansund".

Trudi fortalte engasjert og levende om Christian Johnsens liv og levnet fra han som 15-åring dro til sjøs sammen med sin seilskuteskipper av en far, og som etter 10 år i Bilbao, Spania, hvor han primært jobbet med import av fiskeprodukter, kom til Kristiansund i 1854 og etablerte sitt handelshus her i byen.

Christian Johnsen lyktes i det aller meste av det han foretok seg. Nest etter Nicolay H. Knudtzon var han den største klippfiskeksportøren i Kristiansund mot slutten av 1800-tallet og fram til og rundt århundreskiftet. Han ble en betydelig skipsreder, eide skipsverft, eide reperbane, eide pakkhus, fiskevær, tønnefabrikk og guanofabrikk. I tillegg satset han bl.a. på produksjon av fiskelim.

Trudi tok oss også med til Fannestranda i Molde hvor Christians Johnsen bygde sin feriebolig. Denne oste av rikdom og fortalte en del om hvordan de kondisjonerte levde den gang.

Høyt faglig nivå på foredragsholderen sammen med fortellerglede og interessant tema holdt forsamlingen i ånde hele den timen fordraget varte. Applausen fra tilhørerne bekreftet dette.

Avslutningsvis kunne Trudi Henrydotter Eikrem motta et bilde av Christan Johnsens eget dampskip, som for øvrig bar rederens navn. Bildet ble overrakt av foreningens formann, Jørgen Strand, som samtidig takket for det svært spennende foredraget.


Foto:Per NesjeTrudi Henrydotter Eikrem  Fra skipshistorisk lokale  Trudi Henrydotter Eikrem forteller om Christian Johnsens aktiviteter.  Trudi Henrydotter Eikrem med bilde av Christian Johnsen.  Bacalao fra Kristiansund  Bilde av Christian Johnsens landstedet Retiro på Fannestranda ved innkjøringen til Molde.  Trudi Henrydotter Eikrem ved plakaten til Skipshistorisk  Edvin Orholm overrekker bilde av Dagali og Dagfred til Skipshistorisk på vegne av sin bror Kåre Orholm. 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no