søndag, oktober 22, 2017

Publisert: 25.05.16

Korleis vikingana fann leia, ved Einar Oterholm

Korleis vikingane fann leia?

Dette spørsmålet er det Halsa-lektoren Einar Oterholm som stiller under sitt eget foredrag under kveldens møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre

Det er tredje gang at «skipsfartshistorikerne» får stifte bekjentskap med Einar Oterholm – første gangen fortalte han, og viste fram, gamle sjøkart, deretter var det historien om «presteskøytene» som ble bygget ved J. Kleivsets Båtbyggeri i Skålvikfjorden rett etter krigen.

Nå i kveld er det da et interessant foredrag om vikinger, om skipene deres og selvfølgelig om navigasjon – om «korleis vikingane fann leia».

Det er ikke sikkert vi får fasiten om hvorledes Leiv Erikson fant sitt Vinland, men vi får antydninger om hvorledes han fant fram over havet – og hvorledes han og andre på hans tid kunne komme seg over åpent hav til fjerne reisemål.

Foredragsholderen har funnet fram tusenårsgamle seilingsanvisninger og han vil fortelle om hvorledes knutene på håndloggen gav opphavet til fartsbegrepet «knop».
Hva hadde Karlsvogna og Polarstjernen å si for vikingene? Hva er en «solstein»?

Arrangøren ønsker velkommen til et meget interessant foredrag - en time om tusenårsgamle navigasjonsmåter.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården – på gateplan midt på Vågekaia.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.

For medlemmene våre åpner vi dørene klokken 18,15.RUTER.jpg  Solstein Einar Oterholm.jpg  VINLAND KART.jpg  VINLAND.jpg 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no