X

Agnes Nordahl

Nytt varetårn, en duplo fra tårnet fra Napoleonskrigen. Gave fra Baillgjengen.JPG Invitasjon til Kristiansundaften.JPG Underholdning og Restaurant Det Gamle Raadhus.JPG Krigsseiler Arne Moe fant sin engelske hustru i Australia under 2. verdenskrig..JPG Ingen sure miner her.PNG Gi henne en liten ting, da blir hun så glad iøynene.PNG

Vinterferie eller ei - "skipsfartshistorisk" gjennomfører sitt tradisjonelle møte når det er "siste torsdag i måneden". Denne gang, torsdag 22. februar 2018, hadde vi fornøyelsen av å ha Agnes Nordahl som foredragsholder.

"Baillgjengens kulturskilt" var den formelle tittelen ihh. til møteprogrammet vårt. Baillgjengen (merk dialekten) elsker "na by'n" og de setter vel pris på å være sosiale og ha kontakt med hverandre, de som lever sitt liv i "tigerstaden". Pengegaver og "nytt" vardetårn (duplikat av tårnet fra Napoleonskrigen) er eksempel på det å gjøre stas på "na by'n".

 

Men også kulturskiltene. Nesten dusinet er det av dem - Agnes presenterte dem sammen med de vide historiene. Gomagravstedet - ja vel, men det er byens første gravsted (1822), etablert i byen med klippene, basert på ballastjord fra Spansketiden - og her hviler de, "storkarene", med klippfiskeksport og egne skip, sammen med både første og andre ektefelle og en drøss av barn som døde før de kom i skolepliktig alder. Agnes pratet om Knudtzon nr. 2 og 3, om Parelius (byens første dampskipseier) men også om kaptein Bother, hedret av Kongen for sin innsats for lang innsats OG for å innføre stuerten på norske seilskip. Jaggu var hun også våken nok til å ha fått med seg at foreningen vår pusset opp familiegravstedet til kaptein Bother!

 

Og det var mye skipsfartshistorisk ellers også, ispredt kultur (Edvard Bræin samt Festiviteten fra 1914), men også almetreeet fra ca. 1770 ved den nye og staselige Johnsengården, praktbygget som eieren av Fosna gård (dvs. han som eide tilnærmet hele byen) lot oppføre, og som senere ble utvidet av Clausenfamilien (reder selvfølgelig), kjøpt av Christian Johnsen (reder selvfølgelig) og nyttet som byens børs (hvem var de aktive der, tror dere?).

 

All ros til Agnes, som virkelig hadde "lest seg opp", også om han som eide et par brigger på 1700-tallets Kristiansund og som senere har fått navnet sitt knyttet til Milnbrygga, der hvor Norsk Klippfiskmuseum holder til i dag. Og hvem er styremedlem i "Klippfiskmuseets Venner"? Jo; kveldens foredragsholder.

 

I skipsfartshistorisk sammenheng; la oss ta med "Fish'an-bua” - etablert av Arne Moe, krigsseiler med en "war bride" fra London.

 

Takk til Agnes Nordahl for en lærerik kveld!





Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.