X

Norske trelast-gründere i Spania på 1800-tallet

Trelastkompaniet. La Compania de Maderas.jpg Johan Christian  Sørensen.jpg La Compania de Maderas. Ca. 1920. Magnus Blikstad på eiersiden.jpg

Ole Jørgen Wirum er foredragsholder i Skipsfartshistorisk Selskap torsdag 25. april.

Mot slutten av unionstiden med Sverige på 1800-tallet hadde Norge fått utvidet sitt handelsnettverk og sitt næringsliv og med dette skaffet seg allianser og «økonomiske muskler» til å avvikle unionsbindingene til Sverige på en fredelig måte.  Nøkkelbegrepene her var bl.a. klippfiskeksport, skipsfart og trelast.  Kristiansund med sine handelshus og gründere spilte i denne forbindelsen en viktig rolle med å bygge det nye Norge. 

Denne torsdagskvelden skal vi ta for oss historien om kristiansunderen Johan Christian Sørensen som i 1857 etablerte en trelastvirksomhet i Santander i nord-Spania, en virksomhet som med tiden fikk filialer i knapt 20 byer over hele Spania.  Denne etableringen holdt «koken» helt frem til år 2000, i alt 143 år!

Wirum tar utgangspunkt i Johan Christian Sørensen som 27 år gammel steg i land i Santander i Spania en høstdag i 1857.

Dette var midt i ”Spansketiden”, og Sørensen hadde på dette tidspunktet 10 år bak seg i Søren Knudtzons firma, Nicolay Knudtzon & Sønner.

Kort tid etter at Sørensen ankom Santander ble trelastfirmaet Sørensen y Cia (Sørensen & Co.) startet.

Etter hvert skulle flere kristiansundere komme inn på eiersiden i selskapet, som i ettertid framsto som La Compania de Maderas.

Det er fri entré og adgang for alle. Dørene åpnes klokken 18,30 og møtet starter klokken 19.

Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.