X

MAIZE

Maize, foto av maleri hos Kristiansunds Skipperforening.png

Det siste skip som ble kjøpt til Kristiansund for utenriksfart, og med tilknytting til aktiviteten fra ”jobbetiden”, var dampskipet Maize. Dette skjedde sommeren 1928.

Det var Kristianssund nye rederi A/S, registrert i Kristiansund, men med kapitalbase på Østlandet, som sto bak kjøpet. På dette tidspunktet var vårt distrikt representert i styret med Karl Maalstad og John Grimsmo, mens østlandskapitalen var representert med Carl Wilhelmsen fra Oslo.

Skjøtet gjaldt dampskipet Hassel. Selgeren var Aktieselskapet Dampskipet Hassel med A/S Rederiet Odfjell i Bergen som disponent. Kjøpesummen var kr. 350.000. Etter at skipet ble registrert i Kristiansund begjærte den nye eieren navnskifte til Maize.

Den nye Maize hadde en lengde på 340,7 fot og en tonnasje på 6.300 tdw.

Skipet var levert i april 1907 av Robert Stephenson & Co. Ltd. i Newcastle som byggenr. 87. Ved overlevering til bestilleren, King Line Ltd. i London, fikk skipet navnet ”King Arthur”.

I 1913 ble skipet solgt til Cia Commercio e Navegacao og fikk Rio de Janeiro som hjemmehavn. Det var herfra A/S D/S Hassel kjøpte skipet i 1915.

Når man gikk over til 1930-årene hadde konjunkturene for skipsfart endret seg og driften av Maize ble ikke noen økonomisk suksess for Kristianssunds nye rederi A/S. Våren 1933 ble det holdt tvangsauksjon over skipet og et bud fra August Gundersen og Th. O. Tønnevold på kr. 39.400 ble godkjent. I oktober 1933 ble hjemmelsovergangen endelig registrert i Skipsregisteret i Kristiansund.

Allerede i oktober samme år ble skipet, for en avtalt kjøpesum på 3.100 pund, solgt til Metal Industries Ltd. i Glasgow for hugging.

Ryvarden og Maize - de to skipene til Kristianssunds nye rederi A/S - seilte begge med ”KD” - ”Kristiansunds” gamle rederimerke - i skorsteinen.Publisert: 12.12.2017 av Jørgen Strand

Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.