TUSNA (2)
I 1942, samme år som A/S Nordhavet solgte sin Tusna (1), gikk Halfdan Backer A/S til innkjøp av en lekter, Hutitu. Dette var opprinnelig et passasjerdampskip, bygget ved Burmeister & Wain i København og levert så tidlig som i november 1880 som Oluf Bager til Det Forende Dampskibsselskab. Skipet fikk Odense i Danmark som hjemmehavn, fra 1901 hjemmehørende i København.
51 år senere, i 1931, ble skipet solgt til Brødrene Anda i Stavanger for opphugging. Oluf Bager ble imidlertid avrigget til lekter, fikk nytt navn Hutitu og ble brukt av ukjent eier i Bergen.
Det var da herfra Halfdan Backer A/S kjøpte det som skulle bli en ny Tusna. Ved Bolsønes Verft i Molde ble lekteren ombygget til motorskip og fikk installert en Deutz på 300 bhk. Med nytt navn Tusna ble skipet registrert i Kristiansund.
I mai 1944 ble skipet solgt til A/S Nordhavet for en kjøpesum av kr. 468.315,-.
Den nye Tusna gikk også i fraktefart langs kysten.
Disponent i A/S Nordhavet fra selskapet ble etablert i 1935 var Jan Loennechen Backer, sønn av Halfdan Backer, født i 1906, og juniorsjef i Halfdan Backer A/S.
Det var ”kjent” at frakteskipene til A/S Nordhavet gikk med adskillig kontrabande i tillegg til at våpen og utstyr til Milorg også var transportert både med Tusna som med Freikoll.
Disponenten i selskapet, Jan L. Backer, deltok også i illegalt arbeid, ble arrestert av tyskerne, og ble sittende i lang tid i Falstad fangeleir i Trøndelag.
I januar 1947 ble Tusna solgt til Skips-AS Vilnes ved Monrad Hatlem i Bergen. Salgssummen var kr. 500.000. Nå fikk skipet nytt navn, Vilnes.
I april 1948 var det et nytt salg For en kjøpesum av kr. 550.000 havnet skipet i Fredrikstad, fikk nytt navn Slevik og Skips-AS Karlander som ny eier.
9. desember 1951 grunnstøtte Slevik i Lysøysundet. Skipet var da på reise mellom Hammarfall til Herøya, lastet med dolomitt. Etter grunnstøtingen sank skipet på 15 favners dyp og her ble det liggende til neste vår hvor bergingsbåtene Parat og Draugen sørget for heving og påfølgende slep til Bergen.
Her ble Slevik kondemnert, maskinen ble tatt ut og lastet med skrapjern ble skipet solgt for hugging i Belgia. Under sleping til belgisk havn sank Slevik utenfor Jæren.
Publisert: 04.01.2018 av Jørgen Strand
Tilbake