X

BRIM (2)

Brim (2). Foto fra Skipet, Norsk Skipsfartshistorisk Selskap, Jenssensamlingen.jpg

Brødrene Martinus og Karl Lystad fra Bremsnes på Averøy var initiativtakerne til det som senere skulle bli Partsrederiet M. Lystad / Partsrederiet Brim.

De to brødrene kjøpte rundt 1948 sitt første fraktefartøy sammen. Dette var en hollandsk stålskonnert som var bygget en tid før første verdenskrig. Båten bar da navnet Fossekallen og fikk ved kjøpet navnet Brim (1). Brim antas å være den første stavelsen av de aller eldste kjente navnene på Bremsnes, Bremsneshatten og Bremsnesfjorden.

I 1952 mønstrer Petter Lystad på Brim (1) som maskinist.

Med den første Brim hadde Lystadkarene løpende avtaler med en ålesundsmegler som sørget for transportoppdrag langs norskekysten. Det kunne gjerne være tørrfisk og saltfisk fra Nord-Norge og sørover til Bergen og gjerne med trelast nordover. Den gryende møbelindustrien i sunnmørsfjordene sørget også for betydelige og ”faste” fraktoppdrag, gjerne så langt nord som til Kirkenes.

Etter at Brim (1) ble solgt, seilte den under navnet Jarlon.

 

I 1958 kom en ny Brim (LLXF) til Bremsnes. Nå er også Petter Lystad inn med en 25%-andel i partsrederiet som for øvrig eies med 50% av Martinus Lystad og 25% av Karl Lystad. Det er Karl Lystad som de første årene står bak roret på den nye Brim (2). Denne Brim var en opprinnelig engelsk landgangsbåt fra 1945, innkjøpt til Norge i 1946. Før skipet kom til Bremsnes og Averøy har det tidligere seilet under navnene Secans og Lerøysund. 

Nå utvides farten gjerne med sildemel til England og til Østersjøhavner. Med Tore Stensaker i Bergen (senere Nordsjøtransport) som fast megler ble også stål og jern, sukker og alle former for stykkgods å finne om bord på Brim.

Natt til 14.desember 1966 - på reise mellom Sarpsborg og Bergen med 160 tonn leca om bord - gikk Brim på grunn rett ut for Tromøya ved Arendal. Båten ble vrak og brakk senere i to deler.Publisert: 06.01.2018 av Jørgen Strand

Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.