OSCAR, skonnerbrigg
Skonnertbriggen Oscar ble bygget i Hovdenakkvågen i Vestnes i 1870. Det var Lars Jensen Hammeraas som var byggmester for skipet. Hammeraas var fra Hardanger og kom til Vestnes i 1857. Samme år startet han opp med skipsbygging i Hellandsbukta i Vestnes. I 1868 gikk verftet konkurs. I 1870 startet aktiviteten opp igjen i Hellandsbukta og parallelt med oppstarten ble så Oscar bygget på veftet i Hovdenakkvågen, som Hammeraas drev sammen med Ole Hovdenak.
Oscar var på 62 comm.lester. og ble levert til B. M. With m/flere og med Molde som hjemmehavn. Om skipets kvaliteter kan man lese at ”Arbeidsmaaden er utmerket god og materialene av beste sort Romsdalsk malmfuru.”.
I 1874 ble skipet innkjøpt av interessenter i Kristiansund. 25. juli samme år avgikk skipet for Havana lastet med klippfisk og murstein. Oscar seilte mange år i Havanafarten, men det var også turer til Spania, Portugal og Middelhavet.
Senere ble det fem års fart på Labrador for å hente tørrfisk. Oscar var for øvrig det første skip som kom til Europa med tørrfisk derfra.
Fra vår "Historiske Protokoll":
"Skibet anvendtes i fart paa Vestindien, Spanien, Portugal, Middelhavet og gjorde flere aar ture paa New Foundland efter løsfisk.
Paa en av disse ture reddet skibet en hund ute i Atlanterhavet, den bragtes hit og eiedes flere aar av kjøpmann Ervig, der gav den navnet «Ajax»."
14. januar 1891 var Oscar på vei fra Cadiz i Spania til Kristiansund med salt og kork. Ved Fugleleia på Hustadvika røk det opp til orkanaktig storm fra N/NV. Mannskapet prøvde å søke nødhavn med skipet i Askvågen og holdt det gående til neste dag. Da røk seilføringen og skipet drev opp på skjæret Slantern og gikk til bunns. Umiddelbart etter kom skipet opp igjen, da det fløt på korklasten. Det drev deretter ned på holmen Dragan ved Haugsundet utenfor Hustad hvor skipet ble knust. Alle om bord omkom. Skipper var Andreas Meldahl.
Kirkeboka for Hustad viser at en omkommet ble funnet 23. mai 1891, en den påfølgende dag og en omkommet ble funnet så sent som 11. september. Ingen av de tre omkomne mannspersonene ble identifisert. De ble således gravlagt navnløse og dette korresponderer også med tekstene som presten førte i kirkeboka for hver av de tre tilfellene: ”en fremmed druknet sjømand”.
”Christiansunds Gamle Flaade” (Loennechen, 1902) oppgir at eierne i Kristiansund var O. Rognskaug & Søn, L. Kjelstrup, P. Halse, Kuløs enke og I. Lie, før Christian Johnsen overtok skipet på et senere tidspunkt. ”Christiansunds Gamle Flaade” oppgir også at Oscar var på 58 comm.lester, mens byggelistene fra Lars Jensen Hammeraas opererer med 62 comm.lester.
Utfyllende tekst for bildet av gallionsfiguren fra Oscar: da skipet bar navnet til den svensk-norske kongen måtte selvfølgelig også fargene i gallionsfiguren reflektere dette. Bildet ble tatt i Bystyresalen i Kristiansund i november 2011. Da var gallionsfiguren en del av utstillingen ”Med klippfisk under lukene” som Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre satte opp.
Gallionsfiguren eies og oppbevares av Gamle Kvernes Bygdemuseum, Averøy.
Publisert: 11.12.2017 av Jørgen Strand
Tilbake