X

HEINSA

HEINSA her som ÅHUS.jpg

Høsten 1889 inngikk I. C. Loennechen kontrakt med Moss Jernstøberi & Mek. Verksted i Moss på levering av et dampskip til seg selv. Dette dampskipet skulle være på 356 brutto register og til da var dette den første større lastebåt som byggeverkstedet leverte.

I september 1890 ble skipet levert som Heinsa til rederen i Kristiansund.

Heinsa skulle i utgangspunktet settes inn for frakt av Loennechens klippfisk til de spanske markedene.

Imidlertid ble Heinsa i en kort periode utleid til Vesteraalens Dampskibsselskab.

Dette selskapet hadde nettopp solgt sin første Vesteraalen og hadde planer om å drive selskapet kun med dampskipene Lofoten og Fiskeren inntil Vesteraalen (2) skulle leveres fra Akers Mek. i januar 1891.

I september 1890 havarerte imidlertid Fiskeren utenfor Florø.

Løsningen ble at selskapet i noen høst- og vintermåneder leide inn Heinsa fra Kristiansund.

Julius Loennechen, en av sønnene til I. C. Loennechen, var på dette tidspunktet ekspeditør for Vesteraalens Dampskibsselskab og i denne funksjonen betjente han også langruten mellom Nord-Norge og Bergen som den forliste Fiskeren gikk i, og som altså Heinsa skulle bli satt inn i.

I april 1893 ble Heinsa solgt til Leer i Tyskland. Nå fikk skipet nytt navn ”Reichskansler Von Caprivi” og seilte under dette navnet fram til mars 1902. Da ble skipet - for en kjøpe-sum av 65 000 mark - innkjøpt til Karlshamn i Sverige og fikk samtidig nytt navn; Åhus.

Det var Blekinge Ångbåts AB som kjøpte skipet og som satte det inn i den for selskapets betydelige langkystfarten mellom Åhus og Stockholm.

I 1913 ble skipet solgt til Finland og året etter tilbakekjøpt til Sverige, nå med Stockholm som hjemmehavn.

17. januar 1915 gikk Åhus på en mine utenfor den finske kysten. Hele besetningen på åtte mann og en kvinne samt to finske loser omkom.Publisert: 11.12.2017 av Jørgen Strand

Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.