Temahefte 2017

For 14. år på rad gir vi ut vårt temahefte. Basis for bildegrunnlaget i dette temaheftet er ”kapteinsmalerier”, malerier av skuter som kapteinen om bord bestilte, i havner i Europa, når skipet var på tur. Kapteinen sørget også ofte for å bestille et maleri av skipet til rederen hjemme i Kristiansund.

”Langs Europas kyst. Tidlige seilskip fra Kristiansund” presenteres skip fra 1. halvdel av 1800-tallet som omtrent utelukkende gikk på Europa. I tilknytting til skipene vil vi også i sterk grad fokusere på de betydelige redere som med sin base på de tre øyene i byen vår sakte men sikkert bygde opp sin flåte.

Skipene skulle være et aktivum i redernes egne forretninger, med disse skulle de selv – og på egen kjøl – kunne skipe ut sine varer til de europeiske marked-ene.

En vanlig returlast fra Frankrike var salt. Det var store mengde salt kjøpmenn-ene i Kristiansund hadde behov for særlig ved sin klippfiskproduksjon.

Foreningen vår har de seneste år samlet inn og systematisert svært mye arkiva knyttet til skips- og sjøfartshistorien for Kristiansund. Om den tidlige seilskipsflåten har vi skaffet oss ikke rent så lite dokumentasjon. Dette materialet har vært til stor nytte for oss, spesielt alt tilfanget av digitalisert materiale som vårt medlem Kjell Herkedal har stått for.

Arbeidet med årets temahefte har for prosjektgruppen vært svært så interessant. Dette har for prosjektgruppa vært et dykk i arkivene. Anne Lise Tømmervåg, har skaffet fram det tilfang av dokumenterbar kunnskap som er med på å lage de gode fortellingene om skip og redere. Ole Sager har hatt ansvar for annonsesalget og sørget for at mange nye bedrifter har takket ja til å være med oss. Jørgen Strand har vært ansvarlig for å dra den lange historien og har «sydd sammen» tekstene i forhold til kildetilfanget. Noen vil kanskje gi uttrykk for at årets temahefte kan inngå som en del av byens historie.

Bli kjent med sjøfartsbyen Kristiansund slik den framsto på tidlig 1800-tall.

Prosjektgruppa for Temahefte 2017: Jørgen Strand, Ole Sager, Anne Lise Tømmervåg