Temahefte 2020

Redningsskøyta, i bestemt form, er begrepet, mens Redningsselskapet, eller mer korrekt Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, er operatøren.

De har vært til stede langs kysten vår fra tidlig på 1890-tallet, og de er her fortsatt. Ved Likvoren på Gomalandet ligger i dag bl. a. redningsskøyta Erik Bye stasjonert. ”Redningsskøyta gikk ut…” Vi leser om den til stadighet i lokalavisa Tidens Krav, Brunsvika-Nytt fanger den opp i kameralinsen på vei ut fra Kristiansund, eller på retur etter oppdrag. Redningsskøyta er i nyhetsbildet rett som det er.

I dag disponerer Redningsselskapet drøyt 50 skøyter som er stasjonert flere steder langs kysten vår samt i de to innsjøene Mjøsa og Femunden. I Midt-Norge er det i dag tre stasjoner, Kristiansund er en av disse.

Mens redningsskøytenes oppdrag sør i Norge er dominert av fritidsfartøyer er det i nord mest aktivitet knyttet mot nytte- og passasjerfartøyer. Av redningsoppdrag som kanaliseres gjennom hovedredningssentralene i Bodø og Sola går rundt 80 % av disse til redningsskøytene.

Flere tidligere redningsskøyter hører i dag hjemme i Kristiansund og det nærmeste omlandet. To av redningsselskapets 75’ stålkryssere er av disse. Den kristiansunderne kjenner best er nok Hagbart Waage, opprinnelig RS 78. Med Ole Tønder som eier og skipper har Hagbart Waage gått i sommerrute på Grip i en årrekke. Hagbart Waage har sin faste fortøyningsplass ved Piren. Hjelm Waage, opprinnelig RS 81, kan kristiansunderne observere ved Mørekaia. Det er Reidar Berge fra Bergsøya, kapteinen på Nordstjernen, som eier Hjelm Waage.

Ved Mellemværftet ligger flere av de opprinnelige treskøytene som Redningsselskapet lot bygge. Av disse er to av dem opprinnelig bygd som seilskøyter, nemlig byens egen Christiansund, bygd 1901, samt Solli, bygd 1908. De to andre som jevnlig kan sees i Vågen er Erik Farup, bygd 1933, og Thomas Fearnley, bygd 1938, begge definert opprinnelig som motorskøyter med seil.

Har du med deg gjester og vil vise fram Vågen for tilreisende, unngå å kalle disse fire skøytene som tidligere redningsskøyter av Colin Archer-typen, det er de nemlig ikke.

Prosjektgruppa for Temahefte 2020: Jørgen Strand og Ole Sager