Temahefte 2022
Dette er utgave nr. 19 av temaheftene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre. På tide kan det kanskje være etter så mange år å sette fokus på båt- og skipsbygging i vårt distrikt, sjønært som distriktet vårt er.
Allerede i 1787 var det første rene verft etablert i Kristiansund, men båter og skip ble likevel bygget der det lå til rette for det og det var initiativ for å gjennomføre bygging.
På tross av at det var verft tilgjengelig i nordmørsbyen, benyttet framtidige redere seg av egne løsninger for byggested for sine skip. Skip for utenriksfart ble bygget i området som i dag er mellom SparMat og Rutebilstasjonen på Kirklandet og det ble bygget skip i området ved Piren. Under Napoleonskrigen fikk John Moses bygget sin skonnert Welynderen i området mellom Lofotkompaniet og Norfinn på Innlandet. I tillegg ble det både på Gomalandet og Nordlandet bygget skip. Slik var det også i de aller fleste nordmørskommunene.
Så sent som på 1960-1970 tallet ble det i Sjursvika i Kristiansund bygget nær på dusinet av ca. 30-fots klinkerbåter.
Som en illustrasjon til fartøybyggingen i vårt distrikt tar vi med en kort omtale i Romsdals Amtstidende av 22.10.1873: ”I slutten av forrige Uge indburede Dampskibet ”Mørejarlen” hertil et nyt smugt Fartøiskrog tilhørende D’herrer Parelius & Lossius. Fartøiet, der skal rigges som Galeasjagt, er bygget i Thingvold og har faaet navnet ”Ego”. Drøyt to år senere, den 14. desember 1876, kom ”Mørejarlen” nok en gang inn på havna i Kristiansund. Denne gang hadde fjordabåten en jakt på slep. Jakten var fullastet med redskaper og utstyr fra gårdsmia på gården Storvik i Sunndalsfjorden. Eieren av lasten på jakten tilhørte John Storvik, Storvik hadde tatt beslutningen om å etablere seg på Dahle i den gang Bremsnes kommune.
Senere hadde dampskipet ”Mørejarlen” ved to anledninger blitt en del av Storvikhistorien; I 1903 var ”Mørejarlen” det første skipet som var oppe på den nye patentslippen til Storvik, en slipp som i meget sterk grad konkurrerte med skipsverft både syd som nord for Kristiansund, og endelig var ”Mørejarlen” 7. august 1911 engasjert i den storslåtte begravelsen til John Storvik, da ved å frakte begravelses-følget fra Dahle til Bremsnes.
Etter 105 år og bygging av rundt 100 skip var Dahle Brug – I. Storvik, det senere Storvik Mek. Verksted AS, historie.
Temaheftet denne gang setter fokus på flere båtbyggerier og verft i vårt distrikt som har stått bak bygging av en mengde av båter og skip.
Prosjektgruppa for Temahefte 2022: John Kleivset, Ole Sager, Jørgen Strand