Temahefte 2025

Som tema for den 22. årlige utgaven av vårt Temahefte setter vi denne gang fokus på kirkeskip med tilknytting til Kristiansund og Nordmøre.

Temaet er begrenset til å omfatte kirkeskip som i dag er å finne i til sammen 15 kirker i dagens Nordmøre, Halsa kirke inkludert, men vi tar også med 4 kirkeskip som er å finne i kommuner utenfor vårt distrikt.

Kirkeskipene knyttes i sterk grad til votiv-begrepet som henspeiler seg til et offer en giver har lovet Gud som takk. Det er ikke unaturlig at ettertiden også kan bevare minnet om giveren.

Det finnes eksempler på votiv-kirker: giveren har gitt en kirke til lokalsamfunnet, det finnes votivbilder som kan være alt fra alterbilder til presteportretter og det finnes tradisjonelle votivgaver, gjerne som kostbare gjenstander i sølv. I en slik sammenheng kommer også votivskipene inn, de er kanskje ikke så kostbare, men fra giverens hånd kan det ligge mye arbeid i å lage en skipsmodell. Mange av de tidlige votivskipene i Norge kunne gjerne komme fra sjøfolk, for på denne måten vise Gud takknemlighet, for å ha blitt reddet i havsnød.

Kirkeskipene har i Norge tradisjoner tilbake til 1600-tallet. De eldste som fortsatt er å finne på Nordmøre er fra omkring år 1730, det nyeste er fra 2007. De tidlige kirkeskip var ofte krigsfartøyer utrustet med kanoner, dette har etter hvert endret seg i stor grad til å omfatte alt fra større reelle seilskip til mange varianter av vanlige bruksbåter.

Tradisjonen med kirkeskip er sterkest i de skandinaviske landene, Danmark spesielt, men også mye benyttet i blant annet Tyskland og Nederland. De aller fleste kirkeskipene henger tradisjonelt under kirketaket, men det er etter hvert akseptert andre plasseringer av kirkeskipene, det har vi også eksempler på i vårt distrikt, noe som kan sees både i Kirkelandet kirke i Kristiansund og i Mo kirke i Surnadal.

Prosjektgruppa for Temahefte 2025: Gjøran Storsæther og Jørgen Strand